top of page

Kui hakkad süsta ostma siis...

Kui hakkad uut süsta osta, siis on päris mõistlik mitmeid mudeleid proovida ja allpool mõned detailid millele võiks mõelda. Esiteks kindlasti proovi seda paati. Proovi sees istuda ja vee peale minna vähemalt 30 minutiks. Tegemist on nagu auto, kodu või saapaga mida enne ostu sooritamist kindlasti rahulikult proovida peaks saama. Mida proovimisel silmas pidada, loe altpoolt.

SUURUS

- Keha. Süst on sinu alakeha vee peal. On väga oluline, et paat oleks paraja suurusega. Süstasõidu juures on üheks oluliseimaks teemaks connectivity, ehk sinu keha ja paadi sobivus. Süstas istudes peaks see olema nagu sulle valatud. Paat peab istuma hästi nagu jalanõu - vastasel juhul ei ole sõit mugav ja asjad ei tule hästi välja. Istmik, puusad, põlved ja päkad peavad olema tihedalt vastu paati. Seda saad kontrollida, kui ühte jalga põlvest tõstes saad paadi vastasküljele liigutada. Samuti proovi süstas istudes käe labad vastu maad toetades keha raskus käelabadele viia ja paat maapinnalt kergelt tõsta. Aerutaja peaks olema suuteline kuival maal paadis istudes seda liigutama. Mõtle paati proovides, et nagu ei ole mõistlik minna maratoni jooksma 45 suurus saapaga, kui jala number on 40. Vastupidi samamoodi - liiga väikese süstaga on enesepäästmised peaaegu võimatud.

- Paat. Kui plaanid väljas ööbimisega matku ja ei ole meister kasinalt pakkimises, siis mõtle, kas mahutaksid mitu toidukorda, joogivee, magamisvarustuse, rõivad ja muu kraami kuivkambritesse. Kui plaanid süstaga pikalt järjest matkata, siis vaata matkaseeria paate.

MUDEL - On väga oluline, et paat on mõeldud sinule meelepäraseks kasutuseks.

- Kui plaanid käia ka merel, siis ära soeta sisevetel "rekreatsiooniks" või võistlusteks mõeldud süsta, vaid vaata meresüsta. Kui tahad erinevatel veekogudel sõitmiseks süsta, millega ka pöördeid teha, siis vaata pigem meresüsta kui midagi universaalset.

KVALITEET - Vaata:

- Kuidas ja kuhu on kinnitatud käepidemed - käepidemed peaksid olema võimalikult nina- ja saba otsa juures, et neid oleks võimalik kasutada nii vee kui maa peal.

- Kas kokpitist on võimalik kogu vesi välja valada või on istme ja vaheseina vahel raisatud ruum, kust vett välja ei saa.

- Kuivkambri luukide õhutihedust. Süsta kuivkambrite õhupidavust saab kontrollida jättes paat mõneks ajaks päikese kätte, õhukindla paadi puhul lähevad õhu soojuspaisumisel luugikatted punni.

- Plastikust paatide puhul on oluline vaadata plastiku kvaliteeti. Kui nina või saba paindub käega lükates läbi, siis see ei ole vastupidav plastik.

HIND JA MATERJAL

- Süsinik/kevlar konstruktsiooniga paadid küll kerged, kuid need ei ole otstarbekad paadid sõitmisega alustamiseks. Süsinikust paadid vajavad erilist hoolt ja sõiduoskuseid ning neid ei ole võimalik kivistel jõgedel, Eesti rannikuvetes matkates mõnusalt õppimiseks kasutada. Kui oled oma asjade hoidmisel eriti hoolikas, siis see võib olla sinule mõeldud paat.

- Kõige universaalsemad ja ajatumad on klaasplastist süstad. Nende kaalus on võimalik mängida näiteks süsinikust istme, vaheseinade materjali jmt. Neid on kõige kergem ja käepärasem parandada ning üldiselt on need ka üsna töökindlad ja taskukohased.

- Plastikust paadid on soodsad ja lõhkumisele vastupidavad. Nende miinuseks on keerukas parandamine, neil kipub esinema raskusest või temperatuurist tingitud vormi muutuseid või defekte.

MILLAL - Enamik tehaseid on tulvil tööd hooaja alguses ehk kevadel ja suvel, uusi tellimusi või kasutatud paate on mõistlikum tellida hilissügisel, kui tehased planeerivad oma talvist tööd ning kasutuses paadid on lõpetanud hooaja. Sügisel ja talvel on nii uute kui kasutatud paatide hinnad kindlasti soodsamad kui kevadel.

Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page