top of page

Uued tuuled British Canoeing süsteemis

Viimased 2 aastat on British Canoeing'us olnud väga uuenduslikud, pea iga poole aasta tagant esitletakse midagi uut või vana uues kuues. Juurde on tulnud palju uusi distsipliine, kõik Star Awardid on ümbernimetatud, koolitajate skeem ja filosoofia on oluliselt muutunud. Kõikide detailide selgeks tegemiseks kuluks umbes nädal. Eestiski on aastate jooksul kogunenud hulk BC kvalifikatsioonidega aerutajaid, tänase seisuga ka grupijuhte ja koolitajaid, neile mõeldes teen suurematest muutustest ülevaate.

Minu arvates on uues süsteemis ohtralt heal tasemel võimalusi ka teistele peale süstasõitjate. Näiteks juurde on tulnud võimalusi SUPi inimestele või neile, keda huvitab võistlemine. Uues BC süsteemis saaks kvalifikatsiooni näiteks nii matkaettevõtja paaritunniseid trippe või sessioone tegevad instruktorid kui õppida SUPisurfi koolitajaks.

- Muutunud on BC hariduse filosoofia (Educational Philosophy).

  • Õppija on alati kõige tähtsam. Treenerid ja koolitajad tegutsevad õppija vajadustest lähtuvalt ja iga inimese eripärasid võetakse arvesse. Kogu õppimise protsess on antud rohkem õppija kätesse, treener/koolitaja suunab õppijat ise arenema ja õppimise protsessi juhtima.

  • Paljudele välismaalastele peavalu valmistanud hierarhiline süsteem on kadunud. Kui varem oli vaja grupijuhtimise treeningule pääsemiseks läbida isiklike oskuste eksam (3 Star), siis nüüd võib treeningule minna ilma eelnevate kvalifikatsioonideta (direct entry) ning eelnevat kogemust saab arvesse võtta. Samas ei tähenda see, et nõudmised oleks vähenenud.

  • Varasemast erinevalt rõhutatakse aerutamise kogukonna tähtsust ning selle teket - kogukonna liikmete vahelist õppimise olulisust soodustatakse igas distsipliinis.

  • Ja väga oluline, paberimajandus käib läbi portaali. Enam ei pea postiga templi tarvis pabereid edasi-tagasi saatma. Nii mõnegi asja saab teha läbi e-õppe.

- Star Awarde enam pole. British Canoeing on likvideerinud kvalifikatsioonide nimedest tasemed, tärnid ja numbrid.

  • Kvalifikatsioonide nimed kajastavad selle sisu. Näiteks vana 4 Star Sea Kayak on nüüd Moderate Water Sea Kayak Leader. Vana 5 Star Sea Kayak on täna Advanced Sea Kayak Leader. Advanced ja Moderate ei ole mõeldud mitte inimese kohta vaid olude kohta, kus grupijuht peaks olema võimeline gruppi juhtima.

  • Pole ka Level 1 ega Level 2 koolitajaid-treenereid vaid koolituse süsteemis on 2 päeva Core Coach Training + 2 päeva distsipliini spetsiifilist koolitust, mille valik on VÄGA lai. Näiteks mõned: Surf Kayak Coach, Open Water Canoe Moderate Water Coach, White Water Canoe, White Water Kayak, Racing Coach, Freestyle Coach jne. Eraldi on Performance Coach, kes meie mõistes on treener. Treener erineb koolitajast, selle poolest, et tegeleb ühe õppijaga vähemalt 1-5 aastat. Koolitajate-treenerite alaprogramme näeb siit.

  • Isiklike oskustega (Personal Performance Awards) sama moodi, täpsemalt allpool.

- Alates jaanuarist 2019:

  • Kehtib uus Paddle Award süsteem. Paddle Award on kõikide veepealsete aerutamistegevuste ülene isiklike oskuste süsteem, mis loob põhja, et aerutamine oleks mõnus, ohutu ja arendav. Paddle Award jaguneb Start, Discover, Explore. Hetkel on need ainsad mida saab Eestis teha, esimesed kursused toimuvad kevadel Soomaal ja siin näeb eesti keelset ülevaadet.

  • Stardib uus isiklike oskuste süsteem (Personal Performance Awards) ehk varasem 3 Star'i asemel on 3 erinevat isiklike oskuste taset. Näiteks Sea Kayak alal on Sea Kayak Award, Coastal Sea Kayak Award ja Advanced Sea Kayak Award. Kanuu distsipliinis on varasema 3 Star Canoe asemel Canoe Award, Progressive Canoe Award ja Advanced Canoe Award. Uued distipliinid on SUP, Polo; Racing, Freestyle ja Rafting. Vaadates näiteks meilgi väga populaarse SUPi eriala, siis isiklike oskuste kvalifikatsiooni saaks SUP Sheltered Water Award, SUP White Water Award ja SUP Paddle Surf Award. Täpsemalt saab uurida BC Awarding Body lehelt.

  • Stardib uus Paddlesport Instructor ehk vana Level 1 Coach, mis on mõeldud neile, kes teevad lühikesi sessiooone, erinevate sõiduvahenditega, eriti siledal veel. Vaata siit.

Kui oled nüüd kogu selle pika jutu läbi lugenud ja mõtled, milleks üldse sellise asjaga Eestis tegelema peaks?

  • British Canoeing on ilmselt maailma vanim aerutamisega järjepidevalt tegelenud organisatsioon, mis loodi aastal 1887. Usun, et 130 aasta jooksul on tekkinud üsna hea teadmine, kuidas veespordi pikaajaline õppimine ja õpetamine käia võiks. Kuna Eestis ei ole oma süsteemi, siis BC poolne ettevalmistus annab meile näiteks julguse merel gruppe oma matkajuhtide hoolde jätta ja lapsi kevadel vee peale viia.

  • Isiklikult olen saanud BC süsteemis õppides tunde, et alati on palju põnevat mida õppida, ilmselt suurim väärtus on inspireeriv õppimise keskkond. Raske uskuda, aga näiteks paljud eestlased, kes vanas süsteemis koolitajaks õppisid, pidid kanuuga sõitma õppima ja paljud meist jõudsid avastuseni, et kanuuga võib olla väga äge sõita, ägedam kui süstaga. Kui vaadata kui palju erialasid veel on, siis tõonäosus aerutamismaailmast üksluisuse tõttu ära tüdida on väga väike.

Kes ise täpsemalt teada tahab saab vaadata BC Coaching Directori, Lee Pooley, ettekannet.

Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page