top of page

5 nõuannet, kuidas voolavas vees püsti jääda


Dünaamiline süsta juhtimine kasutades keha, paati ja aeru.

Kevadel peale jää minekut tekib tunne, et patt oleks kiiret voolu ja kõrget veetaset raisku lasta. Kevadistel vooluveekogudel tuleb aga olla tavapärasest ettevaatlikum ja osavam.

Kevadised veed on külmad, jõe veetemperatuur aprillis on 1-5 kraadi C, peale lume sulamist on vooluhulgad suured ning seetõttu võivad kiirema vooluga kohad muutuda vahutavateks kärestikeks.

Siin on viis asja, mida rakendades saab edukalt vältida ümberminekuid.

1. Kasuta alatuge. Kõige asendamatum viis kõigis olukordades püsti jääda (või väärtuslikku aega võita) nii kanuu kui süstaga on alatugi (low recovery/low brace). Alatuge tehes pea alati meeles, et hoiaksid aeru ülevalt-alla ja tuge lõpetades tooks aeru vertikaalselt veest välja.

2. Väldi varakult jõe kohal olevaid puid. Ära võta kinni puuokstest või ära katsu neid jõuga eemale ajada. Tavapäraselt enam on kevadel madalal jõgede kohal või sees puid ja kaldataimestikku, mis osaliselt vee sees olles töötab nagu sõel, millest vesi jookseb läbi kuid muud asjad ja inimesed vastu takistust lõksu surutakse. Sellised jõkke kukkunud puud asuvad üldiselt väliskurvis, kus on vool kiirem.

3. Kasuta aerutüüre. Tüüriga pikad süstad ei ole disainitud sõitmiseks Eesti käänulistel jõgedel ja ei võimalda kiiresti paati manööverdada, eriti seisvat paadi väikese kiiruse puhul. Sabatüür ja ninatüür töötavad ohuolukorras märksa efektiivsemalt kui süsta tüür. Kahestes paatides (kanuu ja süst) päästaks päeva ninatüür.

4. Kalluta paati ehk vii paat põlve abil vastasküljele kaldu kui sõidad kiire voolu käes aeglasemasse või aeglase voolu käest kiiremasse. Näiteks kiire voolu käest kalda äärde, kus vesi ei voola või takistuse taha sõites tuleb püsti jäämiseks paati samale poole kallutada kuhu soovid keerata. Juhul kui ei kalluta, siis hetkel mil nina on jõudnud aeglase vooluga kohta ehk seisab vees kinni, läheb ülejäänud paat endiselt allavoolu ning vool proovib paati ümber lükata. Et seda olukorda vältida, tuleks paati ülesvoolu kallutada. NB! Kallutamisel ära kalluta oma ülakehaga.

5. Loe voolu. Voolu lugemine on lihtne kui jälgid vee pinnale tekkivaid keeriseid ja voolu keeli. Türi-Tori kiirlaskumise ja Võhandu maratoni eel käi ja vaata ohtlikumaid paisukohti kaldalt, et näha kust täpselt sõita tuleks. Enne veskitammist või suurest kärestikust alla sõitmist, vaata milline see näeb välja kaldalt.

Kui sul jäi nüüd mulje, et see on paras raketiteadus, siis usu meid, et tegelikult see on põnev ja pole üle mõistuse keeruline kui oma keha ja mõttega asjad läbi proovid. Kui tunned, et tahad küsimusi esitada ja turvaliselt proovida, siis tule 15. aprillil Soomaale voolava vee koolitusele.

Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page